lördag 26 september 2009

Nytt på årsbästalistan - Totalt Jävla Mörker

Totalt Jävla Mörker är inte bandet som experimenterar med sitt sound, eller förnyar sig speciellt mycket mellan varven. Därför ställs det hela tiden extra höga krav på att riffen är än mer knivskarpa, det går ännu fortare eller är ännu tyngre, och att texterna är ännu mer hatfyllda än på förra plattan.

"Söndra & Härska" är norrlandsgängets mix av black metal och hetsig kängpunk intakt, där just black metal-inslaget är större än på tidigare alster.

Variationen är förhållandevis stor. D-taktssmattrande "Vår Verkliga Bur" går i vansinnestempo, medan domedagsdängan "Vem Formar Din Syn på Världen" inte så lite sneglar åt Neurosis-hållet.

Låtarna på "Söndra & Härska" är inte alltid lika direkta som förr, kanske är de heller inte lika starka som på de två föregående mästerverken till album. I gengäld är det en platta som spretar mer, ibland till och med inom samma låt. "Att Möta Mörkret" inkorporerar såväl grindcore som vanlig jävla puckometal och ett apokalyptiskt ångestplinkande mittparti som är alldeles fantastiskt.

Har inte riktigt bestämt mig angående "Ett Vackert Landskap af Ensamhet" där Lennart Jähkel läser upp en text av Nikanor Teratologen mot en stillsam och ogästvänlig gitarrbakgrund. Lika delar högtravande som mycket vackert.

Sammantaget: Sämre än både "Människans Ringa Värde" och den förra självbetitlade skivan. Likväl någonting för årbästalistan.

(Myspace | Spotify | Andra kritiker tycker till)

Inga kommentarer: