onsdag 16 september 2009

Läst på semestern - "Survivor"

"Survivor" (Chuck Palahniuk)
Betyg: 7/10

Chuck Palahniuk är en extremt cynisk jävel. I hans böcker visar mänskligheten allt som oftast upp sig från sin allra pissigaste sida, och "Survivor" är långt ifrån något undantag.

Tender Branson växer upp i en minst sagt skruvad självmordssekt avskärmad från civilisationen. Men vid vuxen ålder skickas (de flesta av) Creedish-barnen ut för att arbeta i den riktiga världen. En rad händelser leder till att Tender Branson plötsligt är den enda överlevande i sekten, varpå ett absurt kändisskap tar sin början.

"Survivor" svingar hårt mot ytlighet, idoldyrkan, religiös fanatism, profithunger, kändisindustrin och västvärldens sjukligt materialistiska syn på saker och ting. Alltsammans på ett mycket underhållande sätt.

Det är som alltid en fröjd att få följa med Palahniuk när hans skitiga berättelser snurrar igång likt en rostig och söndertrimmad helveteskarusell som garanterat kommer att spinna allt fortare, för att så småningom lossna, och sluta i total olycka.

"Survivor" är inget undantag.

- - - -

Det här var den sista delen i "Läst på semestern"-serien. Nu blir det Kalle Ankas Pocket igen för hela slanten till nästa sommar. Gött!

Inga kommentarer: