torsdag 3 september 2009

Läst på semestern - "Hey Nostradamus!"

"Hey Nostradamus!" (Douglas Coupland)
Betyg: 8/10

Jag har mest läst flamsigheter från Coupland tidigare. I "Hey Nostradamus!" är den lilla mängd humor som förekommer av betydligt svartare sort, och den har sällskap av ett antal ganska deppiga människoskildringar.

"Hey Nostradamus!" kretsar kring en amerikansk skolmassaker och vad som hände sen. Det är en sanslöst snyggt berättad historia som spänner över 15 års tid, där bokens fyra huvudpersoner - nästan på stafettvis - berättar en del var under olika tidpunkter.

17-åriga Cheryl, nygift och gravid, berättar första delen innan hon mördas brutalt. Vi följer sedan den nyblivne maken Jason i bokens andra del, hans flickvän Heather i den tredje, för att avslutningsvis får höra Jasons religiöst fanatiske idiot till pappa redogöra för sina tankar.

Det här ger boken en fantastisk dynamik utan att för den sakens skull bli någon löst sammanhängande novellsamling. Jasons pappa som fungerar som en av ett par stycken välbehövliga röda trådar boken igenom.

Han kan sannerligen skriva, den där Coupland - i det här alstret så bra att jag rev av hela boken under loppet av 24 timmar.

Inga kommentarer: