tisdag 23 november 2010

Stockholms Filmfestival: Monsters

Monsters – Betyg: 7/10

En cynisk tidningsfotograf på uppdrag i Mexiko tvingas motvilligt att ta sig an uppgiften att eskortera chefens dotter tillbaks till USA. En resa som kommer att gå tvärs igenom Den infekterade zonen, där utomjordiska varelser råkat hamna sedan sex år tillbaka.

Regissören Gareth Edwards har med en förhållandevis liten budget skapat en oerhört snygg och stämningsfull film som förvisso lånat en hel del ifrån några andra monstersuccéer. ”Monsters” flörtar en aning med ”Jurassic Park” vad gäller stämning, ”Cloverfield” när det kommer till den smakfullt tillbakahållna monsterexponeringen och de ytterst begränsade inslagen av pang-pang-action, och slutligen för ”Monsters” också tankarna till ”District 9” i sitt användande av aliens som samhällskritiskt verktyg.

Det blir emellanåt lite förutsägbart – ibland är det nog också tanken – men av nyss nämnda filmer är ”Monsters” min solklara favorit, och jag kan varmt rekommendera den. Fotot är fantastiskt snyggt, katastrofscenerna kungliga, och den (ok då, några gånger övertydliga) samhällskritiken träffar mitt i prick.

Låt inte den pajiga filmtiteln lura dig.

Inga kommentarer: