onsdag 24 november 2010

Stockholms Filmfestival: It's Your Fault

It's Your Fault – Betyg: 6/10

Det finns ofta en djupt klaustrofobisk känsla över filmer som utspelar sig i (eller så gott som) realtid. Jesper Ganslandts ”Apan” ifrån förra året är ett obehagligt exempel på det. Argentinska ”It's Your Fault” är långt ifrån lika krypande äcklig och desperat som ”Apan”, men likväl känns allting väldigt nära.

En ung, frånskild mamma har under en kväll lite problem att hålla ordning på sina två rätt stökiga smågrabbar, och det vill sig till slut inte bättre än att en av killarna trillar och slår sig, varpå sjukhusbesök kommer att stå näst på dagordningen. Farbror doktorn misstänker sedan barnens mor för de många blåmärken han hittar lite här och var på sonens kropp, och en mycket trovärdig historia om föräldraskap, skuld och desperation växer fram. Tempot har både för- och nackdelar. Fördelarna har jag redan avhandlat, medan nackdelen är att filmen stundtals känns en smula seg.

”It's Your Fault” är dock en väldigt realistisk och gripande film i all sin lågmäldhet.

Och de två mycket unga skådespelarna som spelar sönerna är helt jävla overkligt duktiga, jag törs nog säga att jag aldrig har sett något liknande.

5 kommentarer:

hedefalk sa...

Apan kan rimligtvis inte utspela sig i realtid? På 1:20 hinner Krister vakna upp, cykla till jobbet, dra en körlektion, spela tennis osv. Dessutom är det kväll på slutet, typ natt.

Men jag fattar vad du menar, men det är väl mer kameratekniken där kameran följer efter som en ihärdig fluga i jävligt långa scener.

Jesper sa...

Nä precis, Apan är väl rätt snabbspolad realtid... :)

Och ja, det är som du säger mycket kameratekniken och scenerna som gör känslan.

hedefalk sa...

La du till "eller så gott som" nu eller missade jag det? Fan, min kommentar ser ju efterbliven ut om det står där. Det står ju ingen "edited by Jesper at xx:xx", inte okej! False sense of chronology!

Eller är det så att jag är efterbliven?

Jesper sa...

Nä, det stod faktiskt där från början, men det borde nog snarare stått nån krångligare formulering om filmer som utspelar sig under en begränsad tidsperiod eller nåt.

(Plus att jag tänkte lite fel kring Apan.)

hedefalk sa...

Jag är alltså efterbliven. Jag är tacksam att du inte gned in det.