onsdag 26 november 2008

Filmfestivalen - Trouble the Water

Betyg: 7/10

"It's not about a hurricane. It's about America." är taglinen för den mångfaldigt prisbelönta dokumentären "Trouble the Water".

Och nog kom orkanen Katrina att handla om betydligt mycket mer om en naturkatastrof när den jämnade New Orleans med marken för lite mer än tre år sedan. Människorna och pengarna som kunde hjälpa till utförde sina "humanitära arbeten" i Irak istället. Och hudfärg + samhällsklass på de som blev kvar i New Orleans när orkanen drog förbi var inte riktigt av blandad karaktär.

"Trouble the Water" är en varm, livfull skildring av livet före, under och efter orkanen. Vi får, bland annat med hjälp av hennes egen videokamera, följa Kimberly Rivers Roberts och hennes man Scott under de kaotiska augustidagarna. De blir kvar i stan när Katrina kommer farandes. De hjälper till med räddningsarbete och känns rent allmänt som jävligt hyvens människor i denna starka och intressanta dokumentär. Inledningsvis hade jag lite svårt att komma in i handkamerafilmandet och Kimberlys aningen sluddriga snack.

Inga kommentarer: