torsdag 20 maj 2010

Återkoppling: ref. till Scout Niblett på Strand

(Haha, jag blir fortfarande alldeles fnittrig när jag tänker på den smärtsamt inkompetente mellanchef som förr i tiden alltid, med mycket måttliga resultat, försökte dölja sina dårskaper bakom vackra ord som "återkoppla", "ref. till" och personliga favoriten "framdrift".

Men det är inte därför vi är här.)


Jag saaa ju att Scout Niblett skulle spela gratis och att det nog skulle bli underbart! Utan tvekan årets hittills bästa konsert. Scout Niblett tar det bästa från tidiga P J Harvey, White Stripes innan de blev (fotbolls)arenarock, en aning Cat Power, och lite monotoni från Scott Kelly, och väver ihop till den allra charmigaste skrammelrock du kan tänka dig.

På scenen finns bara Scout och hennes trumslagarpojke. Ljudet är helt sanslöst - en perfekt mix av replokalsskrammel och halvskitig rockklubb. När hon för första gången på allvar drar på disten i "Let Thine Heart Be Warned" känner jag att jag skulle kunna lyssna på Scout Nibletts slarviga ackord oavbrutet i en vecka ungefär.

Några gånger blir det nästan, men bara nästan, en liten aning enformigt, men lugnare låtar som "Elizabeth (Black Hearted Queen)" och (även utan Bonnie) makalösa "Kiss" bryter av ypperligt. Ypperlig är också "Kidnapped by Neptune" i sin avighet.

Scout Niblett live har en betydligt mer uttrycksfull röst än på skiva. Bara att hon genom att ändra bara en liten aning i sitt anslag fixar nämnda duetten "Kiss" på egen hand säger en del. Live har hon också två extremt enkla, men smarta, scentricks för sig. När varje låt är slut sträcker hon och trummisen armarna i skyn så att man vet när man ska börja applådera. Och de flesta mellansnacken består av ett "Any questions?" till publiken varpå skön dialog stundtals uppstår.

Nu måste jag sova. Hejrå!

- - - -

Annat noterat från musikvärlden: Isis lägger ned verksamheten och The Tiny, som gick förbi oss när vi satt och käkade på Judit & Bertil, tycks ha en (tiny, höhö) bulle i ugnen.

Monotonix ska ha varit bra igår. En rapport säger att vakterna visst inte hade uppskattat när sångaren klättrade upp på bardisken och slängde citronskivor på publiken.

(foto: stulet)

2 kommentarer:

Miriam sa...

Känns helt ok att ha missat sura fruktbitar, men nästa gång de kommer hit kanske! Hehe, framdrift. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Voith_schneider_animation.gif
Låtgesten var nästan lite Hiro i Heroes
http://www.youtube.com/watch?v=B6wKbERrzf8

Jesper sa...

Grym gif-animation! Den skulle passa bra i en mustig ppt-presentation...