onsdag 12 maj 2010

Komet på årsbästalistan: Black Breath

Shitherrejävlar vilken skiva "Heavy Breathing" är!

Seattlebandet Black Breath har fått ihop ett nära nog perfekt recept på hur hård musik ska spelas. Först och främst finns här en bred bas av frustande, smutsig hardcorepunk. Det piskas tvåtakt, det piskas d-takt.

Allt hänger ihop på ett förträffligt sätt.

Men Black Breath nöjer sig inte där. Bandet langar utan svårigheter in Motörheadpassager, fläskiga gammaldags Metallica-riff, lite sludge och ett par riktigt salta sydstatsträskriff i bästa Corrosion of Conformity- eller rent av Pantera-anda. En hel del death metal-influenser hittar jag också, framförallt i gitarrspelet.

Det här kunde ju bli rätt splittrat och krångligt, men denna kvintett håller det rätt enkelt och har i och med "Heavy Breathing" meckat ihop ett album som jag i stort sett lyssnat på oavbrutet de senaste dagarna. Black Breath är ett band som borde passa många. De passar givetvis mig som dyrkar såväl Metallicas 80-talsskivor som allt av Totalt Jävla Mörker. Men även dödsmetallpuritaner borde testa en låt eller två. Punkare och hardcorefans likaså.

Kort och gott alla som tillber Riffet i sin enklaste, hårdaste och skitigaste form. Det här kan mycket väl vara årets bästa album. Ska fundera på det.

Inga kommentarer: