måndag 10 maj 2010

Deftones - Diamond Eyes

Det tog mig ett antal genomlyssningar under ett gäng olika former, men nu förstår jag storheten med färska Deftones-alstret "Diamond Eyes".

Basisten Chi Cheng ligger ännu i koma efter en bilolycka för ett och ett halvt år sedan, och albumet "Eros" som vid den tidpunkten nästan var färdiginspelat har hittills inte släppts.

Istället alltså "Diamond Eyes", en hyfsat rak historia med åttasträngade Meshuggah-mullrande gitarrer. Deftones låter mer eller mindre som de alltid har gjort, med undantagen att refrängerna är gladare än på länge och att debuten och delar av "Around the Fur" oftast känns skapligt avlägsna.

Mest lik de gamla godingarna från 90-talet är en av skivans bästa låtar - "CMND/CTRL". Överlag håller den inledande kvintetten låtar hög klass. Från titelspåret med mullervers och (ännu) en underbar Chino-känslofylld refräng, via hårda, olycksbådande "Royal", till fantastiskt emo-tjusiga "Beauty School".

På sistone har jag förresten också börjat älska "Rocket Skates" refräng. Denna första singel var det första smakprovet som dök upp från "Diamond Eyes", och inledningsvis tyckte jag den var lite tjatig.

Det som fick mig att till sist omfamna "Diamond Eyes" var den på nätet direktsända livespelning bandet gjorde för några dagar sedan. Under en konsert i Dallas spelades skivan från start till slut. Jag missade direktsändningen men tittade i efterhand. Det kan ni också göra här. Vill du hellre höra studioversionerna rekommenderas Spotify.

Deftones ska förresten på turné tillsammans med Alice In Chains och Mastodon under namnet "BloodDiamondSkye" *Homerdreglar* Dessvärre bara i USA än så länge.

Den svenska pressen verkar rätt nöjd den med. (DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Sundsvalls Tidning, Expressen, Gaffa, Norra Skåne, Kristianstadsbladet)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att det tog ett tag att inse, men visst fan är den grymt bra! Det enda jag kan sakna är den där helt fantastiska öppningslåten som de alltid haft (Bored, My own summer, Feiticiera, Hexagram, Hole in the Earth). Tycker inte att låten Diamond Eyes riktigt når upp till den klassen. Kanske omänskligt krav dock.

Anonym sa...

...men fan va Chino får kämpa i de lugnare låtarna på live-streamen... Svårsjunget?

Kommer den upp på den preliminära årsbästalistan i marginalen?

Jesper sa...

Sant, de är riktigt grymma på öppningsspår. Just nu kämpar Diamond Eyes med Hexagram om att undvika sistaplatsen. Båda är dock bra låtar.

Ja, lite svajig i den rena sången är han allt, vet inte om de nya låtarna är extra knepiga att sjunga eller om det bara är allt kokain som satt sina spår...apropå kokain är det kul att se hur Chinos matchvikt konstant typ dubbleras/halveras med ett par års mellanrum.

Årsbästalistan? Mycket möjligt, har en till kandidat på gång också som ska få ett eget blogginlägg framöver...

Jesper sa...

Sen kan jag tycka att den svajiga, emellanåt falska, sången passar musiken ypperligt. Inte för att jag är någon förespråkare av Håkan Hellström-ylande, men Chino är trots sina tekniska begränsningar en av mina absoluta favoritsångare.

Anonym sa...

Agreed, det är kanske inte rockvärldens bästa röst men det är fan så mycket karaktär i den. Mitt favoritexempel - inte klockrent, men som du är inne på så gör det inte ett dugg: http://www.youtube.com/watch?v=3QJjXFBHymk .

Ang. vikten - ett tag var det ju Dino Cazares-varning på dem allihop, men det ser ut att ha gått tillbaka något.

Jesper sa...

Mycket bra videoklipp!