onsdag 17 februari 2010

Skivsamlingsprojektet

Att föra över en rätt stor skivsamling från fysisk form till mestadels "ettor och nollor".

Recept för typ 1 500 skivor.
Tidsåtgång: Kanske ett år om man gör ett par skivor om dagen.
1. Rippa skivan med XLD, output i mp3 och FLAC samtidigt. Grymt smidigt. Bäddar in skivomslagen i id3-taggarna på mp3:orna också, blir roligare att bläddra i skivsamlingen på exempelvis PS3:an då.2. Lägg in slutresultatet på den stora hårddisken, vi kör en huvudmapp för FLAC och en för mp3.3. Flytta över skivan till ett tunt plastfodral, sätt ned i bokstavsordning. (Vi sorterar just nu på förnamn, möjligen lite okonventionellt.)Jag vet förstås inte om det här är den optimala och mest framtidssäkra lösningen.

Antalet skivlådor blir rätt stort, just nu när vi inte hunnit så långt får vi plats i två, men när allt är klart gissar jag på typ ett dussin lådor vilket ju tar en del plats det också. Kanske väljer vi nån annan variant, skulle vilja ha något ännu mer bläddervänligt à la skivaffär. Hur gör man med alla pappfodral, ska man lägga dem för sig någonstans eller tillsammans med resten? Kanske visar det sig att behovet av fysiska cd-skivor är ännu mindre än vi trott och att de bara kommer att stå på vinden och samla damm.

Formaten då? Att köra i både mp3 och FLAC känns vettigt, då mp3 är utbrett och spelbart, medan FLAC låter bättre.

Vidare konceptet att ha hela skivsamlingen på en och samma disk...ska man hålla på och kopiera därifrån när man ska ha med sig några skivor i bilen? Plugga in den i något mediacenter som kan streama till resten av världen?

Vi har hur som helst inte målat in oss i något hörn med den här lösningen, återstår att se vilka filformat och tekniker som är standard om 5-10 år. Under tiden kommer iallafall många hyllmeter att sparas.

Inga kommentarer: