onsdag 10 februari 2010

Göteborgs Filmfestival - Paju

"Paju" - Betyg: 7/10

Inte lika kall och skitig som ”Animal Town”, men nog finns det likheter mellan de två koreanska filmerna. Främst kring de stora, gripande personporträtten, men också i de mer dramatiska scenerna som ofta är så pang på att de känns som en fet knytnäve i magen.

”Paju” är ett mångbottnat drama med hackig tidslinje. Till en början är det lite svårt att hänga med i tidsförflyttningarna, men ganska snart sugs man in i de rätt så deppiga livsöden som presenteras.

Den väldigt förenklade beskrivningen är att ”Paju” handlar om Joong-Shik och kvinnorna i hans liv. Samtidigt är det en rätt så politisk film, och nyss nämnda kvinnor målas som sagt upp i form av stora porträtt. ”Paju” är en storslagen, komplex och väldigt vacker film, och att göra filmens tre huvudpersoner (framförallt Joong-Shik och Eun-mo) till mer eller mindre bångstyriga politiska kämpar är ett genidrag då det skänker en ytterligare nyans till deras redan komplexa karaktärer, och mer krydda till en redan mustig story.

Det blir en stark sjua till denna film som - till skillnad från ”She, A Chinese” som jag skrev om igår – dröjer sig kvar länge i huvudet.

Inga kommentarer: