onsdag 21 november 2007

Filmfestivalen – Avrundning

För min del är det nu slut för i år. Jag ska tillbringa helgen i Barcelona och morgondagen med att…i alla fall inte gå på bio. En liten avrundning vore kanske därför på sin plats, inte sant?

- - -

Juno (Betyg 8/10) - ”Juno” infriade förväntningarna och mer därtill. Med en genommysig historia och en kvicktänkt och förbannat rolig dialog seglade denna rulle upp på en personlig topp 3 tillsammans med ”King of California” och ”Paranoid Park”. Mer om det senare.

Handlingen är denna: Sextonåriga Juno MacGuff (det var sjukt länge sen jag såg en så pass charmig karaktär) råkar bli gravid och bestämmer sig att adoptera bort barnet.

Inledningsvis störde jag mig lite på att i stort sett varenda liten replik skulle vara ett ”klippa ut och sätta på kylskåpet-citat”, men det lugnade ned sig en aning, eller så vande jag mig. Hur som helst satt jag mest och myste resten av filmen. Många asgarv, många minnesvärda meningar och en…jävligt charmig film helt enkelt.


- - -

Kortfilmerna har i år både varit lite för få och inte särskilt kul.

Undantaget den småsjuka rullen ”Mammal” som var sevärd, skum och festlig i största allmänhet.

- - -

Joråsåatteeehhh….om man skulle avsluta med en liten topp-5? Här har ni. Ta nu och se de här filmerna när jag varit så snäll och scoutat, krattat banan, fixat biffen, fixat spliffen åt er:

1. Paranoid Park (långsamt, mörkt drama)
2. Juno (myspysig komedi)
3. King of California (humoristiskt drama med skäggig man)
4. Into the Wild (svinsnyggt och varmt drama)
5. Leo (svensk, kolsvart dramathriller)

Överlag är jag grymt nöjd med mina filmval. Kanske lite väl många(på förhand) säkra kort, men å andra sidan såg jag ingenting som var riktigt dåligt, och ett medelbetyg på 6,1 är riktigt bra.

- - -

En helt annan grej förresten...vad har Christian Wilhelmsson egentligen för hållhake på den gode Lagerbäck? Killen har gjort typ en eller möjligen två bra matcher hittills i sin alldeles för långa landslagskarriär. Två matcher vars sammanlagda pluspoäng för övrigt vägs upp av den där genombonniga frisyren "Chippen" hade för ett tag sedan.

Lars Lagerbäck förresten, vad ska man säga. Jag kan inte säga annat än två tummar upp till den trots allt genomgående höga nivå han hållit Sveriges landslag på under de senaste typ 43 åren.

2 kommentarer:

Madeleine sa...

Bara två månader kvar till nästa filmfestival, så det är snart dags att börja ladda om!

Daniel sa...

Två motrecensioner från mig.

Juno
16-åring blir gravid och tänkar adoptera bort barnet.
Filmen handlar som inte om något speciellt, men det spelar ingen roll för dialogen är så magiskt skön och karaktärerna är suveräna. Bara okända skådisar (nästan), men alla är guld. Speciellt tjejen som är huvudrollen. Hur bra som helst! Skön känsla i hela filmen.
Betyg: 8/10


King of California
Psykiskt sjuk pappa kommer ut från intitutet och letar skatter med sin dotter.
Otroligt seg första halvan! Sen kommer den igång och blir bra. Lite mysrolig, lite tragisk och lite spännande. Lite av varje, med betoning på lite. Mycket enerverande slut!
Betyg: 5/10