tisdag 13 november 2007

CocoRosie, Debaser Medis, Stockholm

Det blev en rätt lång väntan, först ute i regnet och kylan, därefter framför Debaser Medis scen. Men när CocoRosie så småningom klev på var alltihop såklart värt det.

Precis som på Way Out West i somras bjuder systrarna Bianca och Sierra Casady på en hyfsat okonventionell laguppställning. Med sig har de en snubbe som spelar piano och keyboards med en märklig teatermask på sidan av ansiktet, en beatboxsnubbe, och en basist som klätt sig alldeles för varmt.

Tillsammans med Sierras operasång och harpaspel, samt Biancas bäbisröst och allehanda märkliga instrument och leksaker blir resultatet än en gång en oförglömlig spelning.

Hip-hop, Freak folk eller bara ovanlig popmusik - Att beskriva CocoRosies musik är som det heter ”…svår att förklara för en som inte förstår.”

Duon inleder hur som helst med en smått oigenkännlig version av ”Tekno Love Song” och konserten igenom är det nya versioner av gamla låtar som gäller. Några gånger är det dessutom nya versioner av (åtminstone för mig) nya låtar som bjuds. Sköna ”Summer Breeze” (kan den ha hetat) med sin raprefräng, och partysvängigt uppstudsiga ”Kitty Kat” (eller något annat kattaktigt namn) satt som 2*smäck.

Inte heller den ständigt sprudlande ”Japan”, vackra ”Good Friday”, ännu vackrare ”Terrible Angels”, eller genomfnissiga extranumret ”By Your Side” bör ha gjort någon frisk människa besviken.

Jag är förstås lite kluven under ”Werewolf”.

Ännu en mäktig, ny version - samtidigt som albumversionen hade kunnat bli mer än förträfflig den med. Den tjusiga refrängen är borta, och de stillsamma verserna är ersatta av en raskt rappande Bianca som kvällen till ära tagit på sig världens längsta lösögonfransar och en stilig rastaperukmössa. Det är snygga utstyrslar överlag, snyggt ljus, grymt ljud och stiliga videoprojektioner. Balansen mellan Biancas stenansikte och Sierras många breda leenden är också den klockren.

Det är på samma gång självklart och trallvänligt som det konstigaste jag någonsin sett. Svinstarka popdängor i mystiska förpackningar. Myspys och käpphästar.

CocoRosie har just nu roffat åt sig två topp-10-placeringar över årets bästa konserter. Och då har det ändå varit ett svinbra konsertår.

- - - - -
Edit: Ahaaaa...den där låten som stod som "Summer Breeze" på setlisten verkar gå under namnet "You wanna fuck me" eller liknande på YouTube och resten av nätet. Som den icke-reklamradiolyssnare jag är hade jag missat att det var en Akon-cover. De versioner de lirat tidigare liknar originalet mer.

(Bilden tog jag på Way Out West tidigare i år, jag ville inte vara Mobilkameramänniska nr.534 igår)

Inga kommentarer: