I slutet av oktober gjorde jag en skön grej. En kollega som tagit sitt ölnörderi några steg längre än jag själv lät mig haka på när det var dags för (för hans del ännu en) ölbryggning.
Glädjande var att det inte alls var särskilt knepigt, eller åtminstone inte så många delmoment även om de krävde noggrannhet och renlighet. Precis som diverse svenska sunkölreklamer deklarerat genom åren så är det malt, humle, jäst och vatten som är grejen.
Vi siktade på en lite juligare, och lite humligare variant av Nils Oscar Kalasöl och vi fick till det rätt bra faktiskt om jag får säga det själv. Fem (eller var det sex?) sorters malt fick sig en omgång i kaffekvarnen och maldes till spillror. Sedan tillreddes en geggig gröt av alltihop. Därefter ta tillvara på vätskan från gröten, koka upp och i med fyra sorters humle vid olika lämpliga tidpunkter. Räkna lite + späda så att kalasölen inte blir kalasstark, och sedan i med jästen.
Jäsa, kolsyra, hälla upp, kyla, dricka.
Vänner och familj har provsmakat med gott resultat.
Det här ska göras om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar