
Uppföljaren, ”Äkta Vara”, tar avstamp i denna aningen torrare genomgång av ett antal vanliga livsmedel. En del av innehållet i de två böckerna är samma, så att läsa de två strax efter varandra rekommenderas icke.
Jag tycker ibland att Herr Nilsson blir aningen tröttsam när han på ett smått maniskt vis jiddrar loss om alla tillsatser – i synnerhet när han ondgör sig över produkter som ingen jävel lär misstänka för ”äkta”. Du får cancer och damp om du käkar blå pyntgelé. No shit. Överlag är dock ”Äkta Vara” ett både genialiskt och kusligt alster.
Mats-Erik Nilsson lär läsaren känna igen mogen frukt, samt går igenom när det är säsong för dessa, och en hel del grönsaker därtill. Det kanske låter lite präktigt, men å andra sidan; tycker du själv att de gas-färglagda tomaterna smakar gott nu i vintertider? Vidare ger han oss också vettiga alternativ till de värsta fuskvarorna, även om det många gånger landar i dyra specialalternativ eller uppmaningar om att laga själv.
Bäst är när han slaktar fullständiga bluffprodukter som Tryffelolja, Balsamvinäger och andra lurendrejerier. Eller när han tålmodigt tar sig igenom de vanligaste tillsatserna för att sedan med stor energi i detalj berätta om diverse miljömärkningar. Själv lärde jag mig att det finns två stycken nära nog identiska KRAV-märken: Ett som kräver 95 % kravgodkända ingredienser, och ett annat (där ordet ”ekologisk” saknas i den lilla texten runt märket) där siffran sjunker till 70 %.

Man stoppar färgämnen i foderpellets till odlad lax för att få rätt kulör på laxfiléerna.
Man målar gröna oliver svarta för att tillverka de svarta. Busenkelt.
Man saluför sex veckor gammal färsk pasta, och elva månader gammal färskpressad Tropicana-juice.
Listan är nästan jobbigt lång och nog fan lär det bli köpbojkott på en hel del grejer framöver. ”Hälsa Pågen att jag bakar eget bröd i vinter”, som Apan uttryckte det.
Läs Nilssons bok och bli en lite mer medveten konsument.
Läs på innehållsförteckningarna.
Läs sedan ett recept och rulla dina egna köttbullar.
Läs vidare på Mats-Erik Nilssons hyfsat nystartade site: aktavara.org
4 kommentarer:
Från vad du nämner ovan så verkar det nästan inte vara någonting nytt från "Den Hemlige Kocken". Kanske räcker med den då?
/Daniel - bakar numera sitt eget bröd
Ja alltså...det är ju mer av samma. Men fler, längre och mer ingående beskrivningar av matvarorna han går loss på. Den delen var rätt korthuggen i "Hemlige Kocken" (i jämförelse) tycker jag.
Men som sagt, om du nyligen läste "Hemlige Kocken" (och gillade den) så rekommenderar jag att vänta ett par månader och sedan gå loss på "Äkta Vara".
En liten fråga. Hur mycket har du förändrat dina matvanor efter att ha läst boken.
--> Christina,
Rätt små steg än så länge måste jag säga. Skäms rätt ofta över att jag är för lat och bekväm till sinnet.
Men, det ska bli hembakt bröd framöver iallafall, det är något som är säkert.
Annars rejäla nedragningar på halvfabrikat, mer egenpressad juice (vilket ju är en rent kunglig dryck dessutom), och framförallt ett mycket mer noggrant läsande av innehållsförteckningar i affären.
Önskar dock att jag gjorde ännu mer, räknar också med många besök på Bondens egen marknad framåt våren, det är trevligt.
Skicka en kommentar