tisdag 17 augusti 2010

20 av Pearl Jams bästa låtar

Vi håller som sagt på med det stora skivsamlingsprojektet hemma. Jag har fått en del skit för att enbart samlingen med Pearl Jam-skivor tar upp typ en halv låda, och möjligen är kritiken befogad. Det går dock inte att komma ifrån att Pearl Jam - ni vet det där grungebandet som var inne under några månader i början av 90-talet - är ett av mina alla största favoritband.

Jag roade mig med att sätta ihop en topp 20-lista över mina favoritlåtar med bandet, och på denna lista undvika åtminstone några av de största hitsen. Om du också vill lyssna så kan du göra det på Spotify, så här blev det iallafall:

20. "I am Mine" - Efter halvkackiga "Binaural" (2000) kom nästan lika halvkackiga "Riot Act" (2002). Den stora hitlåten från "Riot Act" heter "I Am Mine" och är också skivans bästa låt. En melankolisk, folkmusikgungande liten historia. Rätt okomplicerad egentligen, men väldigt fin.

19. "Man of the Hour" - I eftertexterna till vad som tycks bli Tim Burtons sista riktigt bra film, "Big Fish", dyker stillsamma "Man of the Hour" upp och skänker ännu mer gåshud till ett redan gåshudsframkallande slut.

18. "Soon Forget" - En rätt otypisk Pearl Jam-låt då allt som hörs är Eddie Vedder och en ukulele. Lik förbannat är den lilla munsbiten en av de tre bästa låtarna på "Binaural".

17. "MFC" - Jäklar vad jag lyssnade på "Yield" när den kom! Jag lärde mig alla låtarna på gitarr och satt och spelade med. "MFC" är en rak och skön dänga kryddad med lite läcker baklängesgitarr i slutet.

16. "Gonna see my Friend" - Ett klassiskt Pearl Jam-öppningsspår, hämtat ifrån fjolårets "Backspacer". Återigen den raka rock som Pearl Jam gör så inihelvete bra.

15. "Untitled (live)" - "Live on Two Legs" är vad jag vet den första officiellt utgivna Pearl Jam-liveplattan. Sedan dess har det släppts typ en miljon andra. Sorgsna Åka på roadtrip-visan "Untitled" dök för min del upp lite oväntat minns jag, men det var kärlek vid första öronkastet.

14. "Indifference" - En av de där (många) låtarna som gör att man bara vill kidnappa Eddie Vedder och ha som hustomte på sitt landställe. Där skulle han få sitta och jamma och sjunga framför brasan eller nere på bryggan och inte en jävla myggjävel skulle våga komma och störa magin. Kanske är det också den perfekta Däcka i soffan på efterfesten-låten.

13. "In my Tree" - Mustiga pukor och lite bas drar igång detta mångfacetterade och svårgreppbara stycke ifrån gravt underskattade "No Code" - ett album jag själv placerar på plats tre, eller ibland fyra, i Pearl Jam-katalogen.

12. "Spin the Black Circle" - Spretiga "Vitalogy" innehåller grovt sett en tredjedel hårda rockdängor, en tredjedel konstigheter, samt en tredjedel makalöst vackra ballader. Till den första kategorin hör denna bångstyriga smocka som nog är det ösigaste bandet gjort.

11. "Red Mosquito" - Med doft av en rökig, bluesig jamsession är "Red Mosquito" en av de starkast lysande stjärnorna på lätt kaotiska "No Code". Mike McCready är en av mina favoritgitarrister, och sett till "Red Mosquito" borde han vara en av dina också.

10. "Nothing as it Seems" - Med väldigt hemtrevlig ståbas, och ett gitarrspel sänt från himmelen, är dystra "Nothing as it Seems" den näst bästa låt Pearl Jam släppt på den här sidan millennieskiftet.

9. "Just Breathe" - Eddie Vedders fantastiska soundtrack till rätt så fantastiska "Into the Wild" fortsätter fortfarande att växa med varje genomlyssning. Den låt ifrån efterföljande "Backspacer" som bär störst släktskap till den skivan är "Just Breathe". En riktigt snyftare där Eddie låter helt sjukt förkyld, vilket klär låten utmärkt.

8. "Rearviewmirror" - Helt och hållet Eddie Vedders låt. Fint driv i versslingan och överhuvudtaget en mycket fin låt.

7. "Garden" - Det av alla sönderhyllade, sönderspelade debutalbumet "Ten" innehåller inte en enda dålig låt. Till en av de mer udda fåglarna hör "Garden". Jag har lite svårt att köpa (den musikaliska) ihopklumpningen av grungebanden från Seattle, men i "Garden" kan man definitivt höra spår av både Alice in Chains och Soundgarden (och Kaliforniens Stone Temple Pilots).

6. "Present Tense" - Som sagt. Kidnappa Eddie Vedder som personlig underhållare till sommarstugans veranda under kylslagna sensommarkvällar.

5. "Oceans" - En till av de lite märkligare låtarna ifrån "Ten", kanske rent av den märkligaste. Den liknar egentligen inget annat på skivan, men smälter in ändå. "Oceans" är stor och mäktig, och sättet som Vedders sång smälter ihop med Jeff Aments bas är ofattbart bra.

4. "Footsteps" - Tillsammans med "Once", "Alive", "Black" och "Alone" var "Footsteps" en av de fem första Pearl Jam-låtarna att spelas in. Senare dök den även upp på Temple of the Dog-skivan under namnet "Times of Trouble", men nog är den som bäst i Pearl Jam-original. Och du Eddie, ta med dig munspelet upp till sommarstugan vetja!

3. "Porch" - Motivering:2. "Yellow Ledbetter" - Gitarrspelet låter inte så lite Jimi Hendrix på denna låt som av någon outgrundlig anledning inte fick plats på "Ten". En mycket, mycket fin låt där - precis som hos hundra andra Pearl Jam-låtar - sången och gitarren bara stänger in sig på rummet och ligger med varandra typ fem dagar på raken.

1. "State of Love and Trust" - En till snortidig låt som inte fick plats på "Ten", utan istället återfanns på soundtracket till über-grungerullen "Singles". En rätt så enkel låt som likväl är felfri. Det simpla riffet som driver versen, den kungliga refrängen, bryggan, slingan och den lönnpunkiga avslutningen. Perfektion.

2 kommentarer:

Gurrra sa...

Riktigt riktigt bra lista! Även om jag själv kanske plockat med better man och min favorit från senaste, unthought known (:

Eftersom den är skapad 17aug så tar jag det som ett "grattis på födelsedagen!"..
Jo man tackar. (;


Grym blogg för övrigt, keep it up!

Jesper sa...

Tackar! Och ja, grattis i efterskott, hoppas listan passade bra :)

Unthought Known är riktigt schysst, men den hamnar nog just utanför den här listan, än så länge iallafall.

Better Man är en av mina favorit-PJ-låtar, valde enbart bort den pga dess hitstatus. (Black, Even Flow, Alive likaså...)