söndag 6 december 2009

The Tiny på Södra Teatern

The Tiny live och The Tiny på skiva är som två helt olika band. På skiva bra, men lite tjatigt, lite pretentiöst och en smula...överdrivet. Live? Helt suveränt.

Igår kväll på Södra Teatern gjorde Ellekari Larsson och hennes Leo Svensson en stundtals helt makalös spelning, dessutom många gånger bättre än sist jag såg bandet. Nya skivan "Gravity & Grace" har förvisso växt med antalet lyssningar, men är i mitt tycke fortfarande bara godkänd. Men på scen har The Tiny inte en endaste dålig låt med sig, känns det som. "Know Your Demons" från förra albumet hör inte till mina personliga favoriter - igår var den magisk.

Ellekari bjöd på ett par riktigt sköna mellansnack, hennes scennärvaro och rutin är även den betydligt vassare än tidigare. Introduktionen till "Lithium" var kunglig och gick ungefär så här: "En av de första som brukar få höra våra nya låtar är min mamma. Om den här låten sa hon 'Den DÄR var jobbig'." Återigen kunde jag konstatera att en på skiva rätt jobbig låt blev helt suverän på scen.

Leo är en löjligt talangfull musiker (cello, såg, xylofon, orgel och emellanåt gudomlig körsång) och kontrabasisten Johan Berthling som fanns på scen under knappt hälften av låtarna hjälpte till att göra ljudbilden fulländad. Såg är för övrigt ett fantastiskt instrument.

Kolla förresten upp Anna von Hausswolff som inledde gårdagens konsert. Nervigt pianospel och en maffig sångröst med stor variation. Möjligen ett lite klent låtmaterial, men filar den västkustska damen på det kan det bli hur bra som helst.- - -

Edit: SvD:s Elin Unnes skrev förresten en fin recension av konserten.

Inga kommentarer: