måndag 13 juli 2009

Skotskare än Glasvegas

There Will Be Fireworks - s/t (2009)

Post-rock-doftande vemodig snällpoprock från Glasgow. Den skotska dialekten - som ju är det enda som är kul med löjligt överskattade fjolårsflugan Glasvegas - är hos There Will Be Fireworks än grövre, likväl ett av väldigt många trevliga inslag.

Passagen vid den självbetitlade debutskivans mitt, med den hårdare "Off With Their Heads" och korta munsbiten "I Like the Lights", är mycket fin. (Förstnämnda låt finns för övrigt på bandets Myspace.) Emellanåt blir det dock aningen jämntjockt, och en låt som "A Kind of Furnace" låter i bästa fall som något Sigur Rós skulle ratat.

Men så dyker "Foreign Thoughts" upp mot slutet (även den finns på Myspace), en rakare låt där den skotska accenten dessutom är fullständigt skoningslös.

Jag påminns förresten om Sigur Rós flera gånger under tiden skivan snurrar. Inte minst tack vare There Will Be Fireworks fäbless för märkliga instrument och ljud. Många gånger bygger man upp stämningsfulla ljudväggar med massor av djup som på ett fint sätt smälter ihop med den glasgowska sången. Sången och tonläget påminner också stundtals om Khoma.

Överlag en väldigt lovande debut, om än med ett par plumpar i protokollet.

- - - -

Intressant sammanträffande att This Will Destroy You dyker upp som nästa band i min jobb-iTunes. Visserligen ett instrumentalt band, men vars sorgsna och elgitarrkantiga post-rock inte alls är särskilt olik den There Will Be Fireworks bjuder på.

1 kommentar:

Holmda sa...

Även The Twilight Sad rekommenderas. Skotskare och bättre än Glasvegas. Och kom tidigare dessutom.