måndag 22 september 2008

Darwin Awards – Rat Edition


Den första av helgens två bisarra naturupplevelser var när vi, någon kilometer utanför Mörbylånga på Öland, såg en grävling korsa vägen precis framför bilen (Vi hann stanna.) Jag visste inte ens att de fanns i levande (tredimensionell, icke-geggig) form. Men förstod samtidigt av dess inte-så-raska gångstil att den levande varianten är rätt ovanlig.

Men det sjukaste skedde på lördagen. Nån händig gubbe i området hade fixat en eld på allmänningen, för att elda upp ris, grenar och annat junk. Vi passade på att tömma tomten på detsamma, och eldade på bäst vi kunde.

Jag var lite rädd att en del av högen som ännu inte fattat eld låg lite väl nära träden på andra sidan. För att inte starta skogsbrand bad jag Madeleine, som ändå stod nära den lilla högen, fösa den närmare själva elden.

När hon föser som bäst hoppar en stor råtta fram och springer mellan benen på henne. Råttan måste ha legat där och myst i (den måttliga) värmen från brasan. Här kanske ni undrar vem som blev räddast, hon eller råttan – här kommer svaret:

Råttan får finpaniken och ägnar de närmaste 200 millisekuderna åt att tänka ut en flyktväg. Målet för flykten blir dessvärre de varmaste, mest centrala delarna av den väldigt varma eld som vi matat med väldigt många grenar, barr och en del torrt gräs den senaste timmen. Det var en hyfsat makaber syn att se råttan borra sig längre in i det där ilsket eldröda partiet av elden. Sprak och fräs. Framliden råtta är nu ett fall för Darwin Awards.

När jag berättade detta för Daniel på jobbet toppade han givetvis med en ännu värre historia.

Hans bror med familj (tror jag det var) hade stiftat bekantskap med en liten fågel som nyfiket brukade hänga utanför deras köksfönster. Studera matlagning och annat hemtrevligt. Tydligen blev den lite väl nyfiken och flög in i huset häromdagen.

Brodern tar det närmaste som finns till hands – en filékniv (Hej Nilecity!) – och försöker vänligt fösa ut fågeln i naturen igen.

Givetvis flyger fågeljäveln åt motsatt håll, skär sig rätt friskt, flyger runt och blöder i större delen av kök och vardagsrum. Avlivning följer. Fräscht.

Inga kommentarer: