tisdag 1 maj 2012

1 maj - dubbel-IPA:ns dag?

Nøgne Ø #500 är, inte helt oväntat, det sydnorska bryggeriet Nøgne Ø:s femhundrade brygd. De firar med en ordentlig dubbel-IPA, med 5 sorters malt, 5 sorters humle och en beska på 100 IBU.

Bli för all del inte avskräckta av det här, men i doften hittar jag inledningsvis - när ölen är i kallaste laget skulle det visa sig - köttbuljong och gummi som faktiskt stör en del.

Å andra sidan är färgen och skummet alldeles bedårande, färgen klar bärnsten, skummet kritvitt. I smaken - lämpligt nog till köttbuljongsdoften? - hittar jag lite dilltoner, och börjar fundera på om Sorachi Ace är en av de 5 humlesorterna i denna jubileumsbrygd? Tydligen är det inte så, däremot är den torrhumlad med Nelson Sauvin, och utöver lustigheterna jag nämnt hittills så är det en viss kryddighet och allra främst tropisk frukt som är de smaker jag känner.

De oortodoxa smakerna och dofterna till trots, det här är riktigt jävla bra. Jag skulle sätta den någonstans mellan en dubbel-IPA och ett barley wine. Robusta 10% alko som norrbaggarna har dolt mycket väl, men besk som fan. Den är dessvärre i det närmaste slutsåld på Systembolaget, där den släpptes för en månad sedan. Synd, för priset, 60 spänn för en halvliter, är/var riktigt bra!

Jag följde upp med ett av de senaste samköpen jag joinade via BeerSwedens eminenta forum, ytterligare en dubbel/imperial-IPA, men den här gången ifrån Brooklyn. Har vi i Sixpoint fått en värdig utmanare till Brooklyn Brewery? Nja, av det jag har testat hittills så är jag inte jätteimponerad. Jag drack Bengali Tiger - bryggeriets IPA - i fredags, och den var god men inte fantastisk.


Sixpoint Resin kommer i en smal burk på 35,5 cl, vars modell och design för tankarna till allehanda äckliga energidrycker. Det första som slår mig när jag sippar på den är hur spritig den känns. Den ligger en procentenhet lägre än Nøgne Ø #500, men jag hade gissat på en diff åt andra hållet och dessutom högre.

Aningen blekare i färgen än nyss nämnda finöl, men också väldigt stilig.

Klart stabil ändå. Goda smaker, välbalanserad förutom alkot då. Den har de klassiska smakerna, tropisk frukt, nyskördat gräs och tallbarr, är ordentligt torrhumlad och ordentligt besk. Om jag får vara lite nationalistisk för en stund så tycker jag att Resin faller ganska platt i jämförelse med våra svenska giganter Drakens DIPA och Anders Dubbel-IPA.

Kul med bra öl på burk dock!

Inga kommentarer: