lördag 17 april 2010

Khoma - A Final Storm

Det har gått fyra år sedan Umeåbandet Khoma släppte magiska "The Second Wave", men redan så här en vecka efter albumsläpp kan konstateras att "A Final Storm" lätt är värd den långa väntan.

Få eller inga är de tidningar som inte givit "A Final Storm" högsta eller näst högsta betyg. (GP, Aftonbladet, VF, Corren, Metro, Expressen, Gaffa, Dagensskiva.com)

Musikaliskt sett är det mer av samma. Isis med gnällsång; Ett långsamt och enklare Tool; Som Kent borde ha låtit; Sena Neurosis möter Radiohead runt "OK Computer", eller nåt i den stilen. Mörkt, ångestladdat, stämningsfullt och knäckande jävla bra.

Variationen står dels sorgsna balladen "Harvest", dels efterföljande, snabba "Osiris" för. Förstnämnda låt är med sina stråkar och sitt trumvispande bland de finare stycken musik som skrivits i år. I "Osiris" blir Jan Jämtes gnälliga sång aningen påfrestande, men låten i stort är kanon och det är kul att höra Khoma spela lite snabbare och hårdare. Annars har jag förvånansvärt svårt att beskriva storheten med Khoma. Extremt mycket handlar om stämningen snarare än 100 % felfria låtar, de finaste melodierna du någonsin hört, eller den mest unika musiken.

Men lyssna bara på det maffiga outrot till skivan i form av de två sista minuterna av "Mist" med tunga post-metal-trummor och olycksbådande körsång. Eller melodierna i vers och refräng i "From the Hands of Sinners" där nyss gnällanklagade Jämte står för en helt suverän insats.

Skivan finns på Spotify och Khoma spelar på Debaser Slussen den 21 april.

Här är två liveklipp ifrån bandets comebackspelning på Umeå Open för snart en månad sedan:

(Färska "In it for Fighting")


(Gamla "One of Us Must Hang" - Jag får fortfarande sån jääävla gåshud av den tre minuter långa instrumentala avslutningen)

Inga kommentarer: