tisdag 15 april 2008

Dagen efter derbyt

Självklart fördömer jag också inkastandet av föremål. Eller, kvittorullar eller hopknycklade pappersark känns inte så viktigt att fördöma, men mynt, fyrverkeripjäser, ölglas och stolsdynor är knappast ok.

MEN, det som Sveriges samlade mediakår (den här gången möjligen undantagen Simon Bank), de styrande inom svensk fotboll, samt den där kackiga domaren håller/höll på med kring gårdagens match är lite snett.

Det har talats om nolltolerans när det gäller sån här skit, vilket jag tycker är helt rätt. Men att börja tillämpa denna nolltolerans vid matchens SJÄTTE hörna känns milt sagt aningen inkonsekvent.

Alla som varit på ”folkfest”, ”högriskmatch”, ”superderby”, eller vad matcherna nu brukar heta i folkmun/på ”Camp Sweden” (kolla in länken för ofrivillig bonnkomik!!!) , under de senaste cirka 10 åren vet mycket väl att det ALLTID haglar in allehanda skit ifrån ståplatssektionerna när det vankas hörna för motståndarlagen. (Innan dess åkte inkastande kids på ett kok stryk av övriga i klacken, vad hände sen? Champions League-yra?)

Borde AIK:s ledning och/eller vänsterbacken Pierre Bengtsson tagit ett större ansvar?

Det var ju trots allt AIK som fick matchens första hörna i den 52:a matchminuten, varpå mynt, ölglas och små papperslappar ven kring hörnslagare Bengtssons öron. Skulle han ha påkallat domare Johannessons uppmärksamhet? Ja, det hade nog inte varit någon dum idé.

Varför har inte AIK:s ledning informerat sina spelare om nolltoleransen, det är väl bara att vifta till sig domaren och lipa?

Mycket kan sägas om Hammarbys osportslige knattesyrian Chanko, men han hade i alla fall fattat galoppen, ”livrädd” som han tydligen var.

Borde å andra sidan inte nämnde domare avbrutit matchen långt tidigare? Om inte vid någon av de tidigare fem hörnorna i matchen då det kastades in parkeringspengar för ett helt år, så kanske vid det tillfälle Bajens festliga fans försökte spränga huvudet av en Canal+-kameraman med en fyrverkeripjäs? DEN kameramannen avbröt i alla fall matchen för egen del, det är ett som är säkert.

Ja, och så den samlade mediakåren då. Återigen dödförklarar man fotbollen, jiddrar om en kväll med bara förlorare trots att matchen slutade oavgjort och därmed ju inte hade någon förlorare. Jag kan visserligen köpa snacket om daltandet från inblandade ledare och spelare som av någon outgrundlig anledning inte vill ”ta avstånd från fansen” eller ”kritisera sina egna fans” för att kunna behålla en ”öppen dialog” och yada yada yada.

Ärligt alltså, fördöm skiten och gör det rejält. Det är ren jävla idioti och gängstryk är en helt ok bestraffningsform i fall som dessa. Har för mig att den alltid lika frispråkige Sören Cratz hävde ur sig något i den stilen för något år sedan. Varför protesterar ni inte mot det här tramset istället, AIK-alliansen/Black Army/Sol Invictus? För mig är det här ett betydligt större hot mot svensk fotboll än en eller annan VIP-loge.

Hur som helst, lite konsekvens i bedömningarna, samt känsla för proportioner måste man ju ändå kunna få be om. Lagrell? Mats Olsson? Lolo Chanko? Majlard?

Någon?

- - - - - - - - - -

Visst ja, matchen.

Mäktiga insatser av Örlund och Dulee. En mäktig insats av hela laget i första halvlek, synd att inte Rubarth, Mendes eller Dulee lyckades sätta några av sina chanser. Spel mot ett mål, men tyvärr taffliga skott mot detta.

U21-landslagsmän på båda ytterbacksplatserna, underbart att se.

Bajen bättre i andra, tveksam utvisning. Med tanke på Charlie Davies skärpa i avsluten hade det varit bättre om Arne hade släppt honom i det läget. Rättvisa skipad på övertid, diskret livtag av Traoré får man lov att säga.

Oavgjort ett hyfsat rättvist resultat, en förlust hade gjort ont.

Målkalas mot Trelleborg på fredag beställes härmed.

Inga kommentarer: