onsdag 24 augusti 2011

Vanligt kaffe


Titta där står hon, skönheten.

För att gilla kaffe så mycket som vi gör här hemma så har det dröjt märkligt länge innan vi skaffat en kaffebryggare värd namnet. Men nu så.

Pod-evangelisterna skrek förstås efter sådana maskiner, men jag har ännu inte fått en kapsel-americano som är i närheten av lika god som en riktigt bra svart bryggkaffe. Och frågar man de som påstår sig veta så är Moccamasters bryggare bland de allra bästa.

Sedan är ju också flexibiliteten betydligt större när det gäller brygg- (och förvisso också espresso-)kaffesorter kontra färgglada kapslar (som förvisso kommer i läckra etuier och trots allt är förbannat goda).

Man kan dricka äckligt Löfbergs Lila om man hejar på Färjestad och gillar att skjuta ihjäl vargar för sitt eget hatfyllda höga nöjes skull. Kanske en kopp Gevalia om man ändå har trasiga smaklökar.

Eller varför inte kickstarta helgen med en rejäl kopp Mollbergs Blandning? Känna sig lokalpatriotisk och matcha doften utanför fönstret med något från Arvid Nordqvist. Mala själv. Rosta själv. Köpa svindyrt bajskaffe bara för att ha testat nån gång. Experimentera med lite kardemumma, kanel, salt eller chili i filtret.

Bryggkaffe - bra grejer helt enkelt.

3 kommentarer:

hedefalk sa...

Hate to break it to you, men det Moccamaster gör är att NÄRMA sig att vara lika bra som http://www.smalandsglas.se/sv/e-handel-produktsida/stekaffe/bryggtratt/ + en vattenkokare (som du redan har)

Och kom nu inte och snacka om att det är bekvämare med en bryggare, det är fan inte det. Jag tror idén har uppstått för man tror att man måste stå och fylla på den där tratten aktivt lika länge som det tar för garvsyrebryggaren att droppa igenom kaffet. Sanningen är att för normalanvändande (säg två-tre stora koppar) räcker det med att fylla upp filtret en gång, vänta typ 5-10 sekunder (ja, så fort går det för första skiten att rinna igenom) och sen fylla upp igen. Sen går man därifrån och typ sätter på sig strumporna och när man är klar med det är kaffet klart. Utan garvsyra.

hedefalk sa...

Så här: http://twitpic.com/6ard1h

Jesper sa...

Ja, jag har också funderat i de banorna, och testat att göra kaffe på ungefär det där sättet. En annan variant jag testade var att köra igenom bara vatten genom bryggaren en vända så att det var lite varmare iaf.

Många pluspoäng för lo-fi-estetiken hos din setup!