tisdag 16 april 2013

Marnie Stern - The Chronicles of Marnia

Matematiskt ryckig indierock möter Van Halens gitarrlir. Lägg dit en liten dos av Kimya Dawsons lekfullhet och du har åtminstone någorlunda bra lyckats ringa in Marnie Stern.

Att hon tidigare hade världens spattigaste trummis Zach Hill med sig förvånar inte alls. Gitarrspelet är jävligt ballt och på hennes fjärde album "The Chronicles of Marnia" känns låtarna lite mer genomarbetade än tidigare.

Möjligen blir det lite segt i längden, men nu efter några lyssningar gillar jag de flesta låtarna. River man av ett par stycken åt gången är det ännu bättre. Och oavsett vad man tycker är det helt omöjligt att inte bli brutalt imponerad av sättet Marnie Stern spelar gitarr på.

Bäst gillar jag i sammanhanget lugna "Proof of Life", aptjattriga "Year of the Glad" och aviga "Nothing is Easy". "Immortals" är ganska schysst den också, här är dess musikvideo:

söndag 14 april 2013

Kate Nash - Girl Talk

Det här var en skräll!

Jag hade nära nog noll förväntningar på Kate Nash tredje album "Girl Talk" eftersom förra skivan var rätt meningslös. Tre år gamla "My Best Friend Is You" var mest mer av samma som på debuten "Made of Bricks" (2007) men lite blaskigare.

"Girl Talk" är en jämförelsevis uppkäftig, punkig och rå skiva, om än fortfarande inom ramen för hennes rätt beskedliga popmusik. Enligt Wikipedia ville Nash åt denna punknerv medan hennes dåvarande skivbolag inte var lika övertygade. Det slutade med att hon lämnade skivbolaget och crowdfundade (finns det någon svensk term?) skivan via PledgeMusic.

Ett par låtar som låter som "gamla Kate Nash" finns här, första singeln, rappa "3 AM" till exempel, och bedårande "OMYGOD!".



Men i övrigt är det alltså rätt så stökigt, ibland med sextiotalssväng, ibland med vanliga jävla treackordslåtar. Jag gillar hennes brittiska uttal skarpt, det passar kanon ihop med hennes extremt otillgjorda sätt att sjunga på. Det låter helt enkelt som att Kate Nash verkligen gillar det hon gör, vilket kanske inte är så ovanligt för en artist, men här lyser det verkligen igenom hela vägen ut genom mina högtalare.

Stökigt alltså. Allra stökigast är det i "Cherry Pickin'" och "Sister" och jag älskar varje sekund.





Skivan är hela 54 minuter lång fördelat på femton låtar vilket känns lite ovanligt nuförtiden, och hade jag enbart gått på mina fördomar hade jag sagt att det var åt helvete för långt. Nu känns skivan inte alls för lång. "Girl Talk" är ett sensationellt trevligt album som jag tror håller för väldigt många lyssningar till.

lördag 13 april 2013

Ghost - Infestissumam

Mjahapp, då är de maskerade påvehäcklarna i Linköpings(?)-bandet Ghost tillbaka. Två och ett halvt år har gått sedan de med debutplattan "Opus Eponymous" slog igenom med buller och bång. Och hypen verkar hålla i sig, suget efter sjuttiotalssvängig mjukishårdrock är fortsatt stort, och bandets satansdyrkande serietidningsspökimage hjälper nog till en smula.

Vi gör det lätt för mig och river av hela skivan i en gammaldags låt för låt-recension:

"Infestissumam" börjar med ett introspår som heter samma sak som skivan, och ÄNTLIGEN får vi ett introspår som också fungerar som egen låt, med bra drag och ordentligt med svulstighet. Annars brukar det ju vara en såsig transportsträcka man zappar förbi efter de tre första genomlyssningarna. Att övergången till "Per Aspera Ad Inferi" är djävulskt snygg sänker inte heller direkt betyget. Nyss nämnda låt är tyvärr en av få - om inte den enda - lite tyngre låtarna på denna uppföljare, även om en småtöntig tivoliorgel anas i bakgrunden, något som ska bli ännu värre framöver.

Faktiskt redan i nästa låt, förstasingeln "Secular Haze" som med sin Scooby Doo-spökslottsvals är...sådär. Den räddas av Ghosts sinne för melodier i och med den starka refrängen, och att det är lite kul med tretakt, men...nja.

"Jigolo Har Megiddo" är inte heller någon höjdare. En ganska vanlig poplåt med boogie woogie-dansbandsvibbar.

Därefter kommer den klurigaste låt Ghost snickrat ihop hittills. Jag hatade "Ghuleh/Zombie Queen" de två första lyssningarna, men dess progressivitet och pampighet gör att den växer något enormt! Den börjar i ett smått sövande tempo, och går sedan via sextiotalets solgassiga surfrock till nåt slags powerballad i moll. "Måste upplevas!", som de kackiga reklamtexterna brukar hävda.

"Year Zero" sedan. Mer satansmässande i introt - de verkar jobba så nuförtiden, Ghost. Skönt discosväng i versen och en av bandets bästa refränger gör detta till en given favorit.

Efter "Year Zero" går vi tyvärr in i den mörka tiden, eller om det är den ljusa tiden som är den dåliga när vi snackar Ghost. Hur som helst så blir det ren utfyllnad ett tag framöver.

"Body and Blood" är sannerligen inget vidare, überpoppigt schlagertramsutfyllnad i ett fullständigt meningslöst ingenmanslandtempo. Låter som nåt slags Alexander Bard-skapelse. "Idolatrine" är värsta bugglåten. Jag överdriver visserligen rätt ofta, men den här refrängen är banne mig inte långt ifrån dansband. Skärpning. "Depth Of Satan's Eyes" fungerar inte heller tyvärr. Jag börjar se ett mönster, att det inte var en ren slump att Ghost valde att spela vissa nya låtar och utelämnade andra när jag såg bandet i Stockholm häromveckan. Kanske kommer de dåliga låtarna växa på mig, men än så länge är "Infestissumam" än av de ojämnaste skivor jag har hört på ganska länge. Jag rekommenderar att ta hand om middagsdisken eller kolla text-tv eller nåt under den senaste trion låtar.

Låten som avslutade Stockholmskonserten och även detta album är iallafall jäkligt stilig. "Monstrance Clock" heter den och har en ytterst allsångsvänlig refräng. Påvens visksjungande röst är rätt så obehaglig här, något dessa hemlighetsfulla lirare kanske borde utforska lite mer framöver?

Sammanfattningsvis är min rekommendation ändå att plocka russinen ur satanskakan och därmed välja bort de tröttaste låtarna på "Infestissumam". Och för all del inte missa Ghost om de spelar på en högmässa nära dig, för de är jävlar i mig bättre live än på skiva.