onsdag 20 juni 2012

Sigur Rós - Ég Anda

Om Sigur Rós video till "Ég Anda" hör till det märkligare jag har sett i år? Jo, det skulle jag nog säga.

 

Videon är en del av The Valtari Mystery Film Experiment, som beskrivs så här:

"Sigur Rós have given a dozen film makers the same modest budget and asked them to create whatever comes into their head when they listen to songs from the band's new album valtari. the idea is to bypass the usual artistic approval process and allow people utmost creative freedom."

Skön grej, nu ska jag kika på resten av filmerna.

måndag 18 juni 2012

Fiona Apple - äntligen!!

Nästan sju år efter senaste studioalbumet, mästerverket "Extraordinary Machine", är Fiona Apple äntligen tillbaka.

Uppföljaren, som fått det korta och koncisa namnet "The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do", har redan dykt upp på nätet och otålig som jag är har jag redan tjuvlyssnat.

Jag är än så länge mycket nöjd med vad jag har fått höra. Fiona Apple har en av världens skönaste sångröster, och den passar återigen klockrent in i de emellanåt rätt aviga arrangemangen och den sköna produktionen. Det är en (nästan lite väl) naturlig fortsättning på hennes karriär, och man känner helt klart igen sig.

Den låt som fastnade först är såväl öppningsspår som första singel, här är "Every Single Night":

söndag 17 juni 2012

Sundbybergs Köksbryggeri - Chilistout

Sundbybergs Köksbryggeri - Chilistout

Vi börjar med några hårda fakta: Brygd #113, en chilistout på 6,8%, tappad på flaska den fjärde april i år, och förutom chili ingår även vete, malt och humlesorterna Vanguard och Pilgrim.

För att vara på 6,8% tycker jag att det här är en hyfsat lätt stout. Nästan mer åt porterhållet. Men är den inte lite väl syrlig? Nästan så att jag börjar tro att den är infekterad, eller så är den bara i yngsta laget med sina dryga två månader på flaska. En ordentlig beska som lirar med sköna kaffetoner och en subtilt pepprig chili-eftersmak, vilken kommer väääldigt sent, nästan halvminuten efter att jag har svalt ner klunken.

Inte den bästa Sundbybergs-ölen, men inte heller något riktigt bottennapp. Jag tror starkt på detta bryggeri! Så mycket att jag tänkte bli delägare och ännu mer lokalpatriot. Jämförelsen med Mikkeller Texas Ranger ligger såklart närs till hands, och till den tycker jag inte att Sumpanstouten når upp. Dock är chilismaken här mer subtil och smakfull, nästan så att jag önskar att den drämde till lite tidigare och mer rejält.

Nu börjar mitt förråd av Sundbybergsöl att sina på allvar, så jag hoppas att grabbarna får klart med sitt kyrkobryggeri inom kort så att de kan dra igång i lite större skala så snart som möjligt.

lördag 16 juni 2012

Två bra saker?

Ska precis testa två saker som folk säger ska vara bra:

Game of Thrones - blir nog ett bra projekt kompletterandes Twin Peaks och så småningom också Breaking Bad som snart har säsongspremiär.

Alesmith IPA. En av världens bästa ipor sägs det, och dess rykte fick Systembolagets hemsida att kasta in handduken i samband med junisläppet. Jag lyckades boka två flaskor efter en halvtimmes datorhaveri, för att sedan - likt många andra - få beskedet om att Systembolaget lyckats översälja dessa via webben. Blev därför mycket glatt överraskad när tjejen på bolaget ändå kom med mina flaskor trots att jag fått besked om att så inte skulle ske.

Första intrycket? En väldigt stabil och välgjord IPA. Vet inte om det är den bästa jag har druckit, må hända är den lite trött, nära halvåret gammal om man ska gissa utifrån bäst före-datumet. Men god!

onsdag 6 juni 2012

Saison Sauvin

Jag levlade återigen i mitt ölnörderi för ett par veckor sedan, då jag langade in en beställning modell större hos eminenta Bierkompass.de. Sebastian som driver butiken var grymt hjälpsam och trevlig, jag kunde komplettera min order eftersom lådan inte var full, paketeringen var helt felfri, och allt som allt tog det typ fyra dagar från lagd beställning tills jag hade fått mitt paket.

De främsta anledningarna till att jag beställde var för att på allvar grotta ner mig i holländska De Molens utbud, samt få tag på lite lyxig suröl från 3 Fonteinen och Cantillon. Men eftersom det ändå fanns plats i lådan kompletterade jag med lite andra trevligheter, däribland en och annan chansning.

En chansning som jag nu kan konstatera gick hem var beställningen av Saison Sauvin ifrån nyzeeländska 8 Wired. En Saison bryggd på fransk jäst, säkert på traditionellt vis och yada yada, men med en modern touch i form av ökad alkoholstyrka och framförallt rejäla givor humle - främst då Nelson Sauvin, men även en liten nypa Motueka, som för övrigt är en av sorterna i årets IPA is Dead-single hop-mixpack ifrån BrewDog, om man vill testa den humlesorten i ensamt majestät.

Och jag vet att det är en sliten klyscha, men det här är verkligen det bästa av två världar.

Annars tycker jag mig ha råkat ut för många ölcombos som låtit kul på pappret men inte i praktiken på sistone. Svarta IPor där den hårdrostade malten och aggressiva humlen mest bråkat om uppmärksamheten, belgisk-influerade amerikanare som bara smakat sprit.

Men här, underbart kryddiga toner ifrån jästen och en jäkligt clean humlesmak med mycket tropisk frukt och citrus. Nästan lite släktskap till (kanske framförallt den belgiska) veteölen. De 7 procenten döljs bra i smaken, och vore det inte för att den just är så pass stark så skulle jag utnämna detta hantverk till sommarens bästa törstsläckare.

Ölstilen saison växer mer och mer hos mig, särskilt då de lite lättare varianterna. Saison Dupont är som bekant skamligt nog ute ur det ordinarie sortimentet, så se för fan till att plocka på dig några flaskor om de står på hyllorna hos din lokala ölhandlare.