tisdag 28 september 2010

Veckans strandvideo: The Joy Formidable

Kollakollakolla! En ny singel ifrån nästan alltid lika formidabla The Joy Formidable! (Eller som Spotify brukar fråga: "Did you mean Jay Formidavel?")Ni såg väl förresten videon till förra singeln "Popinjay"? Den som var fin och tuff och lite Hitchcock typ? Till den där låten som är en korsning av Therapy? och Veruca Salt? Om inte så har ni den här:Nu väntar vi bara på nästa platta, och att The Joy Formidable pallrar sig över vattnet och kommer till Sverige nån jävla gång, de två inställda Debaser-spelningarna gav ju liksom inte så mycket.

Dimmu Borgir - Abrahadabra

Vill du höra hur det låter när ett band ballar ur fullständigt? Lyssna då på purfärska "Abrahadabra" ifrån svulstiga black metal-norrbaggarna Dimmu Borgir.

Man har sedan en längre tid inkorporerat mustiga orkesterpartier i sin förhållandevis lättillgängliga black metal, särskilt framgångsrikt på 2003 års "Death Cult Armageddon" som fortfarande är ett litet mästerverk.

Den här gången är emellertid urballningen total.

Stora delar av "Abrahadabra" låter som musik skriven att ackompanjera ett lajv. Eller som något Danny Elfman knåpat ihop till polaren Tim Burton. Eller något som Rhapsody och Christopher Lee (Klicka! Lyssna! Läs!) ratat. Ja, ni hajar säkert.

Stundtals är det fortfarande elakt och maffigt, men någon jeppe borde definitivt sagt åt Dimmu Borgir att tagga ned rejält på orkesteriet. Istället för pampigt blir det nu oftast på sin höjd..."pampigt"

Här är videon till "Gateways", som jag med stor ansträngning lämnar åt er läsare helt utan sarkastiska kommentarer! Se det som en liten övning för er:

måndag 27 september 2010

Nya Bad Religion

Ett kort engenomlyssningsomdöme: Första halvan låter som de alltid har gjort = ganska bra i all enkelhet. Andra halvan låter gubbigt, rent av Per Gessle = dåligt.

söndag 26 september 2010

Säkert! - Facit

Tre år efter den löjligt sönderspelade, och också löjligt bra, debutskivan sjunger Annika Norlin återigen på svenska.

Efter första genomlyssningen var jag inte alls imponerad, men redan nu är jag övertygad om att "Facit" är ett av årets bästa album. Texterna står återigen i centrum, och är de som i mitt tycke gör Säkert! till ett roligare projekt än Hello Saferide. På svenska blir allt så naket, och träffar en rätt i magen så att man tappar luften i typ en halvminut i stöten.

Den engelska motsvarigheten till att "Se hockeyn på Dovas utan att se hockeyn på Dovas/Får jag luta mig närmre precis när det blir 2-0 till Finland" finns liksom inte. Allra mest knockad blir jag av stillsamma "Tyst Nu", som också är den låt som avslutar kalaset. Näst bäst är "Dansa, Fastän" som musikaliskt sett är en skönt farfylld historia, men textmässigt, inte helt oväntat, är ganska deppig, och där Annika Norlin har det där desperata tilltalet och tonläget i sin röst som inte går att värja sig ifrån.

Det finns precis som på förra skivan stunder jag inte alls kommer överens med - däribland singelspåret "Fredrik" - , helt enkelt för att jag inte är så kåt på handklappspop i Håkan Hellströms skola, men den objektive (yeah right...) musikrecensenten i mig inser att det mesta på "Facit" ändå är av riktigt hög klass.

Återstår att se om jag och resten av Sverige bränner ut "Facit" på samma sätt som debuten, men tills vidare kommer iallafall skivan att gå varm hos Hamburgertåget.

onsdag 22 september 2010

Vi gillar (att sälja) olika (lösnummer)

Jaså ni Aftonbladet, NU passar det att kampanja mot främlingsfientlighet och rasism?

Ni kunde inte ha kommit på det innan ni lassade ut hundratals artiklar där ni målar upp förorter som Rosengård och Rinkeby som rena krigszoner, vinklar artiklar om gruppvåldtäkter på tveksamma sätt, och i största allmänhet sprider rädsla, osäkerhet och dumhet hos era läsare?

Rannsaka er själva innan ni klappar er på axeln och tycker att ni gör något bra, för bra saker gör ni så inihelvete sällan.

Äh, vi tar en video med Grinderman istället:

söndag 19 september 2010

Soffliggarna

Ja men tack så jävla mycket då, ni lata, idiotiska 20% av befolkningen som tyckte att det var en bra idé att skita i att gå och rösta idag.

Stöd-brunskjortor är vad ni är.

Fy fan.

Valpepp med DLK - Del 2

De kommer från fattigdom,
De kommer från förtryck,
men du är så jävla dum så du tror att de kommer från skogen.
Förr i tiden trodde man på troll.
Påhittade fiender kommer nu från annat håll.

Om du tror på troll och häxor
så kommer trollen och tar dig
men om du genomskådar sägnerna
så kan rasisterna ta sig!

Du säger att de muckar gräl och lever på din skatt
men va fan har du sett du bara sprider rykten
Kanske kommer dan då vi inte kan bo kvar
och du måste fly och du hamnar i Turkiet!
Vad säger du då?

Om du tror på troll och häxor
så kommer trollen och tar dig
men om du genomskådar sägnerna
så kan rasisterna ta sig!

Vad har du hjärnan till ditt hjon?
Vad gör dig bättre än de som bor på andra sidan bron?

Ja, nog finns det en och annan
som borde packa och åka,
men hur ska du kunna skilja ut honom
när du bara vill bråka?

Ja, om du tror på troll och häxor
så kommer trollen och tar dig
men om du genomskådar sägnerna
så kan rasisterna ta sig!

Valpepp med DLK - Del 1

Världen befolkas av mig,
mig och mig och mig, bara mig och min mamma.
Vi kan ta för oss precis som vi vill
Vem som kommer efter oss det gör detsamma,
eller hur?

Egon -Varför skulle jag fråga dig hur du mår?
Egon - Artighetsfraser kan man spara in på.
Säg, vem är egentligen intresserad av sånt?
Att vara snäll och schysst har man ingenting för.
Det gäller att fixa sin egen favör.
Behöver jag förklara hur man gör?

Refr

Egon - Varför klarar Svensson inte sig själv?
Egon - utan behöver en massa bidrag till hjälp.
En riktig man står oberörd av väder och vind.
De som lever på mig kan jag inte förstå.
Jag skulle skämmas på en socialbyrå.
Det här konceptet ska du lyssna på:

Refr

Vem är Egon? Vem är du?

Egon - Vad är det för jävla föreningar
Egon - som hittar miljöföroreningar?
Helt naturligt! Det handlar om människans kultur.
Håll käften nu era blåögda glin!
Det gäller att trygga ekonomin.
Lär er den rätta filosofin!
Lär in:

Refr

Egon -Kärlek det måste jag ha.
Egon - och då är det bara att gå ut och ta.
för det motsatta könet skapades allena för mig.
Jag är vacker som en dag!
Jag fungerar som ett fiskedrag,
sen skickar jag iväg dig om ett tag!

Refr

torsdag 16 september 2010

Veckans musikvideo: Junip - Always

Via Wirres trevliga blogg springer jag på Junips "Always" - en video ifrån kommande plattan "Fields".

Det är en fantastisk video på temat luftgitarr och mystiska finska ålande trollkarlar, och därför önskar jag José González och hans Junip all lycka med albumdebuten.

måndag 13 september 2010

Rippar just nuDen fantastiska skivan med den fantastiska låten vars namn gav upphov till den fantastiska bloggen.

En bra blogg om (M)edia

Den allierade journalisten gör ett förträffligt jobb i sina analyser av hur vansinnigt högervriden valrörelsen är i media. Det är på ett sätt inte mycket nytt under solen, men på ett annat är det rätt obehagligt. Läs.

Bajs i brevlådan?"Hur gör jag för att slippa reklamutskick från PostkodLotteriet?

Kontakta Kundservice och uppge namn och adress utskicken kommit till. Då registreras du till ett spärregister och du kommer inte att få någon mer reklam från oss. Spärren gäller enbart den adress som är registrerad och uppdateras inte vid flytt. Det kan ta upp till tre månader innan spärren fungerar."

Mmm visst, fair game - för så här står det i The Hamburger Trains lilla FAQ:

Q: Hur gör jag för att som bondfångande, spelmissbruksuppmuntrande, regnskogshatande, folkfördummande lotteriföretag slippa att få regelbundna försändelser med primatavföring skickade till vårt kontor?

A: Det är svårt, mycket svårt. Men ring nån gång mellan 11:50-12:10, helgfri vardag och inte medan redaktionen är ute på lunch, så ska vi se om det går att ordna något. Spärren kommer dessvärre troligtvis aldrig ens att börja fungera.

- - - -

Ps. Jag var på väg att anmäla mig hos reklamfritt.se, men så kom jag på att spamregister och sålda mailadresser inte heller är en affärsidé jag vill supporta.

söndag 12 september 2010

Raging Speedhorns galnaste konserter

Forne Raging Speedhorn-gitarristen Gareth bloggar om livet i Stockholm, sin musik, kaffe, och om minnena från tiden i ett av Storbritanniens mest vansinniga band, på sin sköna blogg Punk Rock and Coffee...

Just nu pågår en nedräkning av Raging Speedhorns tolv sjukaste spelningar, och åtminstone jag tycker att det är fantastisk läsning. Inläggen/anekdoterna är förvisso vansinneslånga, men de är väl värda din tid.

Gareth har än så länge kommit fram till plats 8, där vi hittar en ofattbart spritindränkt Hultsfredsspelning, men jag rekommenderar att du börjar på plats 12 och jobbar dig uppåt via plats 11, 10 och 9. (Tolfteplatsen, om när Raging Speedhorn skulle bli ett moget band och börja med intromusik och nedsläckt scen fick mig sånär att spraya kaffe över skärmen.)

Dessutom blir jag grymt sugen på att lyssna på de gamla Speedhorn-plattorna, de två mittersta i diskografin är fortfarande snuskigt bra.

Här finns förresten några klipp ifrån Hultsfredsspelningen. Helt ok med tanke på promillehalten: "Knives and Faces", "The Gush" och "Welcome to Shitsville".

lördag 11 september 2010

Bandtipset - Mose Giganticus

Via trevliga musiktipsarbloggen Det blir bra hur som! hittar jag Mose Giganticus. Ett till en början svårgreppbart enmansband som blandar gammal god hårdrock med en liten touch hardcore och mustiga, psykedeliska synthslingor, vilket resulterar i något som stundtals låter väldigt mycket som ett lite enklare Mastodon (och ibland lite som Melvins ...och Baroness ...och Genghis Tron ...och alla de andra sluskbanden som låter ungefär sådär.)

Färska alstret "Gift Horse" finns på Spotify, och då det här är en musikstil jag normalt börjar dyrka rätt lätt tror jag att jag och "Gift Horse" kommer att ha många sköna stunder tillsammans under de kommande veckorna. Förhoppningsvis stunder så sköna att skivan kan snubbla in på årsbästalistan, det börjar i alla fall grymt lovande. Och åtta låtar på en halvtimme sammanlagt känns som en föredömligt väl avvägd portion.

"The Left Path" bär ett visst (eller möjligen lite väl stort?) släktskap till Mastodons helt igenom kungliga brottarhit "Blood and Thunder", samtidigt som den har en rakare och clownfriare video:

fredag 10 september 2010

Sex procent

6 % är inte bara den ultimata alkoholhalten i en välhumlad amerikansk lager, utan också den siffra som Sd hamnar på i Synovates senaste opinionsundersökning.

Kära svenska/skånska folk, jag är ledsen att behöva säga det, men det börjar fanimej bli dags att avskaffa den allmänna rösträtten.

Ni är uppenbarligen för jävla dumma i huvudet för ert eget bästa.

onsdag 8 september 2010

Gåshud direkt

Säsongspremiären av Sons of Anarchy är avklarad och nu sitter jag i vanlig ordning med gåshud i soffan och längtar så jävla hårt efter nästa avsnitt.

Det här måste ju rimligtvis vara säsongen då många många fler upptäcker storheten med denna fantastiska tv-serie. De två inledande säsongerna slukar man rätt snabbt när man börjar titta, det gjorde iallafall jag i vintras.

Men nu: Dags att se vad Sepinwall och hans kloka läsare har att säga om premiäravsnittet.

tisdag 7 september 2010

Festivalens skönaste skivomslag?

Hmm, återbesök till Minehead eller ej, det är frågan. Min polare DH mailade just ut en intresseförfrågan iallafall, med lite tips ifrån lineupen, där de på förhand mest intressanta artisterna för min del är GY!BE, Neurosis, Wolves in the Throne Room, Scout Niblett och Weird Al. Och utöver det en stor mängd för mig ännu okända band där det säkerligen finns ett lass guldkorn.

Klart är iallafall att flumfolkiga, och emellanåt väldigt CocoRosie-lika Josephine Foster med sin "Little Life" ifrån 2001 är en stark kandidat till titeln som innehavare av festivalens bästa skivomslag:

söndag 5 september 2010

Två minnen från IT-bubblan

1. Dubbel Gris

Jag vet inte hur nära det egentligen var att vi lyckades, men jag vill tro att vi var ganska nära att etablera pizzan "Dubbel Gris" på någon av Drottningen eller Gyllenstiernans menyer. Detta eftersom Henke (nästan) alltid beställde en Vesuvio med bacon. En genialisk pizza, som vi alltså ganska snabbt begåvade med ett minst lika genialiskt namn.


2. Mötesdräparen

Det var en trött fredageftermiddag, och vi satt i möte några stycken och diskuterade nåt skräp. Någon av mötesdeltagarna går loss i en lång utläggning, och jag minns att jag själv började tappa fokus. Diskussionen fortsatte, ända tills Sälj-Erik fällde en av de mest dräpande kommentarer jag någonsin hört, och som jag än idag försöker att ta till när tillfälle ges:

"Ni bara pratar och pratar, men allt jag hör är...'Starköl'"

"Det började ändå dåligt med 0-10 mot Norge"

Wiki-sidan för San Marinos fotbollslandslag är för mig och mina vänner en stor källa till glädje. De som snickrat ihop den är inget annat än komiska genier.

Sektionen "Matcher förlorade med ett mål" är såklart kul i sin enkelhet, men flest pärlor hittas i genomgången av VM-kvalet till USA-VM -94 (mina fetmarkeringar):

"Andra kvalspelet spelades inför VM i USA 1994. Man hamnade nu i en större grupp med Norge, Holland, England, Polen och Turkiet. Engelsmännen och holländarna sågs som ett kraftigt hot i gruppen och norrmännen sågs som ett mindre hot. Det började ändå dåligt med 0-10 mot Norge. Returen mot Norge klarade man med en 0-2-förlust. Ändå så blev det några mindre framgångar. Efter tre matcher med bara förluster mötte man England. San Marinos målvakt räddade en straff från David Platt och kallas efter detta "Hjälten på Wembley". England vann med 6-0."

Det började ändå dåligt med 0-10 mot Norge.