måndag 29 oktober 2007

Konserttips till folket!

Som en annan tvättäkta hedersknyffel bjuder jag härmed mina trogna läsare (det vill säga den som läst både föregående inlägg och detta) på ett par sköna konserttips. Det är utan tvekan en späckad höst för den som liksom jag har bra musikssmak, se här:

12/11 på Debaser Medis: CocoRosie
Den alltför korta spelningen på Way Out West i somras var fullkomligt magisk. Att få höra låtarna från en av årets bästa skivor framföras live av denna märkliga syskonduo är något du inte bör missa.

19/11 på Debaser Slussen: High on Fire + Pelican
Finfin instrumental post-metal (Pelican) möter långsamt Relapse-mangel i form av High on Fire. Tag lika delar Neurosis, Entombed och Mastodon och skälet till att High on Fire spytt ur sig en av 2007 års bästa metalplattor torde vara solklart.

24/11 på Annexet: Porcupine Tree + Anathema
Om jag inte sticker till Spanien eller något annat galet den här helgen är detta en konsert jag inte tänker missa. Långsamma låtar i moll till förbannelse. Kan bli hur fint som helst med två dystra akter efter varandra.

29/11 på Helter Skelter/Ett Ställe: Volbeat
Danskt gäng som mitt i sin svängigt träskrockiga ölhävarmetal flörtar vilt med rockabilly . Ska bli kul att se live

2/12 på Debaser Medis: Gogol Bordello
CirkusGypsyPunkRockOrkestern Gogol Bordello kommer till stan igen, med en färsk, stark platta i bagaget. Jag tänkte inte missa detta gig och borde därför inhandla min biljett snarast.

11/12 på Arenan: Machine Head, Trivium, Dragonforce, Arch Enemy och Shadows Fall
Fem band som samtliga dyrkar Metallica, åttiotalets thrash metal och gitarronani. Mycket metal för de 300 kronorna!

Dessutom kommer Rufus, Arcade Fire, Black Mountain och Fu Manchu hit och lirar under höstern/vintern också.

Serj Tankian – Elect the Dead


Serjical Strike, 2007
Betyg: 5/10

Med förra (halv)soloprojektet Serart i färskt minne var det för min del lite förvånande att höra ”Elect the Dead” i sin helhet.

Istället för armeniska folktoner har nämligen System of a Downs sångare meckat ihop en skiva som låter som…System of a Down. Inte som det gamla, galna System of a Down, utan som det sentida melodistarka rockband som unga musikanter världen över nu apar efter bäst de kan.

Visst, vi slipper Daron Malakians sångstämma vilket är rätt skönt, men samtidigt finns inte så mycket att skriva hem om.

Det är överlag skapligt standardmässiga rocklåtar som bjuds. Något vansinnesutbrott här och där (”The Unthinking Majority”), en eller annan refräng som skänker gåshud (”Saving Us”, ”Empty Walls”…) och några fyndiga textformuleringar med sedvanlig USA-kritik, men överlag är ”Elect the Dead” ändå en besvikelse.

I en rätt jobbig intervju i senaste Close-Up - där Serj Tankian tycks väga sina ord lite väl mycket för att svaren ska kunna bli läsvärda – nämner han dock att hans pappa är en bättre sångare än vad han själv är. Ett sådant projekt/samarbete vore klart intressant att höra. Som ett mer avskalat och stillsamt Serart med smäktande österländska tongångar och udda instrument.

Till skillnad från den här, på sin höjd halvintressanta, historien.

Provlyssna här: http://www.myspace.com/serjtankian